Günümüzde işletmelerin üretmiş oldukları ürün sayıları veya vermiş oldukları hizmet çeşitleri arttıkça bunların geriye dönük olarak takibi de zorlaşmaktadır. İzlenebilirliği kısaca özetleyecek olursak ürün veya hizmetin geriye dönük olarak takip edilebilir olmasıdır.
Firmanızda izlenebilirlik sayesinde tüm bu sorulara kolayca cevap bularak hataların ortadan hızlı bir şekilde kaldırılmasını sağlayarak müşteri memnuniyetinizi arttırır, üretim süreçlerinizi hızlandırırsınız.
İzlenebilirliği sağlaması için an başta satın alma süreçlerinde parti takibi yapılması gerekir. Malzemelerin firma içindeki dolaşımına bakarsak, ilk olarak irsaliye ile depomuza alınırlar, daha sonra firma içi transfer belgeleri ile çeşitli depolarda dolaşabilirler. İş emirleri ile üretime girip gene iş emirleri ile üretimden çıkıp depoya girebilirler. Ürün halini aldıktan sonra ise irsaliye ile müşterilere sevk edilirler. ERP’de izlenebilirliğin sağlanması arka planda bu belgelerin birbirleri ile ilişkilendirilmesi ile yapılır. Satın alma yaparken o partiye verilecek no elle girilebilir veya bir numarator aracılığı ile sistem tarafından da verilebilir. Herhangi bir transfer yaparken hangi malzemeden ne kadar miktarda transfer edildiği bilgisinin yanında hangi partilerden olduğu da belirtilmelidir. İş emirlerine malzeme çıkışı yapılırken hangi partilerden çıkılacağı LIFO, FIFO gibi yöntemler ile sistem tarafından otomatik verilebileceği gibi eğer böyle bir sistem tercih edilmez ise kişiler tarafından hangi partilerin çekildiği sisteme girilmelidir. Barkodlu sistemlerin kurulması bu gibi noktalarda firmalara hız katacaktır. İş emirlerinde oluşan yarı mamullerin veya mamullerinde aynı şekilde takibinden sonra geriye müşteriye giden ürünlerin hangi partiden yollandığının irsaliye üzerinde belirtilmesi kalır.